Acasa / Blog / Sfanta Cuvioasa Parascheva

Sfanta Cuvioasa Parascheva

Astazi, 14 Octombrie, toata suflarea de religie crestin-ortodoxa o sarbatoreste pe Sfanta Cuvioasa Parascheva. Ocrotitoarea Iasiului, cum mai este cunoascuta Sfanta ale carei oseminte se afla in capitala Moldovei, a ajuns pe taram moldovenesc prin secolul al XVII-lea. Pentru cei care nu stiu, ea s-a nascut in secolul al XI-lea, in apropierea Constantinopolului si a trait 27 de ani. Chiar daca de-a lungul vietii, ea nu a iesit foarte mult in evidenta, recunoasterea sa ca Sfanta a fost facuta la cativa ani dupa moartea sa, cand trupul ei a fost gasit in pamant, neputrezit si emanand un parfum placut. Povestea spune ca dupa ce i-a fost gasit trupul, noaptea, ea i s-a aratat in somn unuia dintre gropari si i-a poruncit sa o dezgroape si sa o puna la loc de cinste, lucru care s-a de-a lungul urmatoarelor secole.

Praznicul Sfintei Cuvioase Parascheva

In fiecare an, in preajma zilei de 14 Octombrie, lumea se aduna la Iasi, cu mic, cu mare, tineri si batrani, toti deoptriva se roaga la moastele Sfintei Cuvioase Parascheva. In popor, lumea spune ca puterile Cuvioasei sunt de-ai vindeca pe cei care au probleme de sanatate. Tocmai de aceea, an de an, pe ploaie sau vant, oamenii cu astfel de probleme merg la Iasi pentru a-i cere indurare si ajutor. Numarul celor care merg in pelerinaj la Iasi este foarte mare, iar cozile la racla Sfintei Parascheva, uneori depasesc si 2 kilometrii. De la Palatul Culturii din Iasi si pana la Catedrala Mitropoliei, in aceste zile sunt doar cei care sunt veniti sa se inchine si sa ceara ajutor pentru diverse probleme.

Pentru ca exista destul de multe romance care poarta numele de Parascheva, cu aceasta ocazie dorim sa le uram un calduros La multi ani! Fie ca toate dorintele voastre sa se indeplineasca, iar Sfanta Parascheva, al carei nume il purtati, sa va calauzeasca pasii numai in locuri pline de fericire.